Scrisoare deschisă adresată Ministrului Sănătății și Directorului ANA

COMUNICAT DE PRESĂ: BritAcademy, afiliată la una din cele mai prestigioase rețele educaționale internaționale
8 octombrie 2015
Lista participantilor selectati pentru cursul de formare in adictologie
8 octombrie 2015

Scrisoare deschisă adresată Ministrului Sănătății și Directorului ANA

Stimate domnule Dr. Nicolae Bănicioiu, Ministru al Sănătății,

Stimate domnule chestor Sorin Oprea, Director al Agenției Naționale Antidrog,

 

Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) dorește să vă atragă atenția asupra unei practici medicale profund neetice și care poate pune în pericol viața persoanelor care ajung la camera de gardă în stare de intoxicație cu substanțe psihoactive.

După cum a relevat un caz recent petrecut la Zalău, în care trei tineri au ajuns în serviciul de urgențe după ce, se presupune, au consumat substanțe psihoactive, medicii care au acordat îngrijiri tinerilor pacienți au chemat apoi Polițiași s-au prelevat probe biologice. Conform presei, acest denunț al medicilor s-a soldat cu începerea unei anchete de către Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj și sesizarea școlii unde aceștia învățau.

Având în vedere că a fi consumat substanțe psihoactive nu este o faptă incriminată de legislația românească, dorim să atragem atenția asupra următoarelor aspecte:

  • Medicii sunt în situația de a fi încălcat secretul profesional, furnizând informații confidențiale despre pacienții lor
  • Este problematică autoritatea sub care polițiștii au dispus prelevarea de probe biologice (din informațiile disponibile, tinerii nu au comis vreo faptă penală)
  • Este în special periculos comportamentul medicilor din Serviciul Primire Urgențe, în primul rând pentru că încalcă etica profesională și apoi este de natură să împiedice alți consumatori aflați în stări de intoxicație cu potențial letal să acceseze serviciile medicale, de teama implicării Poliției.

Având în vedere că  datoria oricărui medic, consfințită prin jurământul Hipocratic, este de a nu face rău pacienților săi, considerăm că este absolut necesar să existe o procedură prin care medicii din Serviciul de Primire Urgențe sunt instruiți că rolul lor este să salveze viața pacientului și nu să acționeze ca un informator al Poliției.

Conform statisticilor Agenției Naționale Antidrog, România se confruntă cu un număr în creștere al cazurilor de supradoză și moarte prin intoxicare cu substanțele noi psihoactive, așa că ar fi de dorit să ușurăm accesul tinerilor la servicii de sănătate și nu să-l îngreunăm. De asemenea, conform datelor din ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog privind situația deceselor cauzate direct sau indirect de consumul de droguri, numeroase servicii de urgență nu raportează cazurile de consum de droguri și decese asociate consumului. Este posibil, așadar, ca medicii de gardă să considere că, în felul acesta, fac o raportare a cazuisticii, însă rezultatul este o încălcare a practicilor deontologice și o îndepărtare a consumatorilor care ar avea nevoie de servicii medicale de urgență. Este necesară o dezbatere și clarificarea unei proceduri de raportare care să nu prezinte pericolul de criminalizare a consumatorilor care solicită asistență medicală, conform legislației în vigoare.

Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), cea mai importantă organizație nonguvernamentală care furnizează servicii de prevenire și tratament pentru dependențele de substanțe la nivel național, se oferă să colaboreze cu Ministerul Sănătății și cu Agenția Națională Antidrog pentru a elabora un plan de conduită a personalului medical în serviciile de primire urgențe, precum și pentru a crea un program de diminuare a numărului de morți prin intoxicație cu substanțe psihoactive sau supradoză.

 

Cu sinceritate,

Dr. Eugen Hriscu,

Director științific ALIAT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *