Despre ALIAT

Despre ALIAT

ALIAT este o asociaţie în domeniul sănătății mintale, fondată în anul 1993, și este una din primele organizaţii care activează în domeniul adicţiilor din România. Preocuparea principală a ALIAT a fost să dezvolte de-a lungul acestor ani programe de prevenție primară, secundară și terțiară, dar și de tratament pentru persoanele dependente de alcool și droguri, să le ajute să conștientizeze că au aceste probleme, să ceară ajutor specializat și să învețe din nou să se integreze social.

Oferim expertiza acumulată de-a lungul anilor familiilor, școlilor, angajatorilor, instituțiilor și comunităților interesate de prevenirea fenomenului consumului abuziv de alcool, consumului de droguri și altor comportamente adictive ori nesănătoase, dacă ne referim la cel mai nou program destinat adolescenților din România – ALIAT TEEN și noua clinică recent deschisă – CLINICA ALIAT TEEN (Bd. Regina Maria 23, București), care se adresează copiilor, adolescenților și părinților.

Suntem prezenți, prin programul Alcohelp derulat de mai bine de 10 ani în cadrul unui proiect de CSR, în 5 spitale din țară (Institutul Fundeni și Spitalul Pantelimon în București, Spitalul Județean Focșani, Spitalul Județean Suceava, Spitalul Județean Brașov) cu centrele ALCOINFO pentru detecție precoce și intervenție scurtă, ne poți întâlni vara în Vama Veche cu Cortul de Chill, ne poți contacta la ALCOLINE 021.9335, poți instala pe smartphone aplicația noastră ALCOHELP APP. De asemenea, poți apela la specialiștii din cadrul clinicilor ALIAT din București (Str. Jules Michelet nr 7 si Bd Regina Maria 24) și Suceava, ne poți întâlni la Hârșova în cadrul proiectului ADMIS, proiect POCU, sau în cadrul ZIUA AUDIT, primul eveniment anual de testare a consumului de alcool la nivel național, realizat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății.

Informații despre toate acestea aici, pe site, sau la următoarele link-uri:

www.alcohelp.ro
www.clinica-aliat.ro
www.clinica-aliat-suceava.ro 
www.ziuaaudit.ro

Consumul dăunător de alcool încă este foarte mult stigmatizat de către societate și sunt puțini cei care conștientizează și recunosc că au această problemă. Mai mult, sistemul românesc de sănătate nu este suficient de pregătit și de deschis pentru a oferi un ajutor real acestor persoane și familiilor lor. Astfel, pe fondul stigmatului social și al lipsei de servicii medicale adecvate pentru consumatori problematici de alcool, echipa ALIAT a creat un sistem amplu de prevenire și de tratament prin derularea consecventă a programelor sale. Suntem bucurosi că am reușit să punem pe agenda politică a decidenților din zona de sănătate consumul problematic de alcool, atât ca problemă medicală, cât și socială.

Introducerea în pachetul de bază a variantei scurte a testului AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test), prin intermediul căreia medicii de familie au posibilitatea să evalueze riscul pacienților de a dezvolta dependența de alcool și abordarea consumului dăunător de alcool ca și direcție strategică în cadrul Stategiei Naționale de Sănătate, precum și introducerea centrelor ALCOINFO în Programul Național de Sănătate împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică ne motivează și mai mult pentru a fi parteneri activi și de încredere ai experților și decidenților din sistemul românesc de sănătate.

Bunele rezultatele obținute până acum ne determină să fim mult mai activi și inovativi și să răspundem problematicii consumului dăunător de alcool cu programe mai ample și cu o mai strânsă colaborare cu toți actorii implicați în această zonă. 

Expertiza ALIAT

Din anul 1993, ALIAT, infiintata ca asociație de profesioniști în sănătate mintală, una dintre primele organizații profesionale care activează în domeniul adicțiilor din România, a ajutat prin proiectele sale zeci de mii de persoane afectate de dependența de alcool sau droguri.

 • am realizat peste 20.000 de evaluări A.U.D.I.T. ale consumului de alcool în populația generală, la nivel național
 • am oferit servicii către peste 20.000 de beneficiari, persoane dependente de droguri
 • am ajuns, începând din 2010, în peste 150 de localități din România în Caravana AlcoHelp, un eveniment de o zi desfășurat cu scopul informării și prevenirii consumului abuziv de alcool
 • Din anul 2013, activitatea de prevenire include și Cortul de chillsingurul program de Harm Reduction în spații recreaționale din România, care pune în aplicare intervenții specializate în cadrul festivalurilor de muzică sau în Vama Veche timp de câteva zile (Padina Fest 2013, 2014 / Vama Veche 1 Mai 2015, 2016, 2017, 2018, Folk you 2015). Rezultate: peste 27.000 de vizitatori, peste 3.200 de evaluări ale consumului și peste 1000 ore de consiliere psihologică, socială și medicală.
 • peste 4.400 de „pacienți online”, utilizatori activi ai platformei e-health www.AlcoHelp.ro, care a avut peste 185.000 de utilizatori unici din toată lumea între 2010-2016 și peste 1.500.000 de vizualizări de pagini anual
 • Din 2018 am lansat si aplicatia ALCOHELP pentru smartphone precum si linia ALCOLINE 021.9335, linie de asistenta pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si familiile acestora
 • în centrele AlcoInfo deschise incepand cu anul 2013, în spitale din București, Brașov, Miercurea Ciuc, Brasov, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Focsani și Craiova am evaluat si consiliat peste 1400 de beneficiari anual.
 • am oferit tratament gratuit pentru peste 2.200 de persoane dependente de alcool  și partenerii lor de viață, in cadrul proiectului POSDRU Centre de incluziune sociala, dar si cu finantari private
 • am implementat, în 2014-2015, trei proiecte din fonduri europene, în cadrul cărora am înființat, în total, 14 afaceri sociale incluzand Clinica Aliat Alpha, Clinica Aliat Beta, Clinica Aliat Gama si Clinica Aliat Omega, Centrul Aliat Violeta, Aliat Cafe, Aliat Educational, Aliat Print
 • am demarat în 2014, împreună cu UNICEF și administrațiile publice locale din București, Iași, Bacău și Cluj-Napoca, proiectul “Oportunităţi pentru adolescenţi”, menit să ofere adolescenților vulnerabili acces la un pachet de intervenții integrate, eficiente, inclusiv în privința riscurilor consumului de alcool și droguri.
 • am desfasurat timp de peste un deceniu, activitati de harm reduction ce presupun oferirea de servicii consumatorilor de droguri injectabile aparținând grupurilor vulnerabile, în vederea prevenirii bolillor asociate consumului (HIV, HVC, HVB, TBC), în cadrul mai multor proiecte, cu peste 20.000 de beneficiari
 • am contribuit la Ghidul de prevenție (Stilul de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistența medicală primară) destinat medicilor de familie, cu volumul 3 – ”Intervențiile preventive adresate stilului de viață – Consumul de alcool”, publicat în 2016, într-un proiect Norvegian derulat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică
 • am implicat peste 1.300 de specialiști implicați în activități de instruire în domeniul adicțiilor. 1000 de medici de familie din tara au fost instruiti in Detectia precoce si Interventia Scurta in cabinetul medicului de familie.
 • am publicat în 2 ediții primul ghid de tratament în domeniul abuzului de substanțe (Ed. Infomedica, 2004).