Despre ALIAT
ALIAT este o asociaţie în domeniul sănătății mintale, fondată în anul 1993, și este una din primele organizaţii care activează în domeniul adicţiilor din România. Preocuparea principală a ALIAT a fost să dezvolte de-a lungul acestor ani programe de prevenție primară, secundară și terțiară, dar și de tratament pentru persoanele dependente de alcool, droguri și alte tipuri de depe, să le ajute să conștientizeze că au aceste probleme, să ceară ajutor specializat și să învețe din nou să se integreze social.
Din anul 2019, Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (AASM) a preluat și reunit inițiativele și proiectele dedicate exclusiv promovării și sprijinirii sănătății mentale a românilor, păstrând zona de expertiză în adicții acumulată din 1993 de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT).
Oferim expertiza acumulată de-a lungul anilor familiilor, școlilor, angajatorilor, instituțiilor și comunităților interesate de prevenirea fenomenului consumului abuziv de alcool, consumului de droguri și altor comportamente adictive ori nesănătoase.
Suntem prezenți, prin programul Alcohelp derulat din 2009, în peste 10 spitale din țară cu standuri ALCOINFO pentru detecție precoce și intervenție scurtă, ne poți întâlni vara în Vama Veche cu CORTUL DE CHILL sau în orașul tău, în iulie, la ZIUA AUDIT, primul eveniment anual de testare a consumului de alcool la nivel național, realizat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. De asemenea, ne poți contacta la ALCOLINE 021.9335 (prima linie de asistență telefonică pentru cei care au probleme cu consumul de alcool și pentru apropiații lor), poți instala pe smartphone aplicația noastră gratuită ALCOHELP APP. Și poți apela la specialiștii din cadrul clinicilor ALIAT din București (Zona Victoriei, Bd. Al. I Cuza nr 5A – TEL 0773.842.942) și Suceava (Str. Mihai Eminescu nr. 10, TEL 0748.230.409). Iar din mai 2022, ne întâlnim și de 2-3 ori pe săptămână, în proiectul #INSIDE, cu refugiații ucraineni din București pentru a discuta despre trauma cauzată de război și mecanismele sănătoase de a-i face față și de a avea o stare de bine, cât e posibil în actualul context.
Informații despre toate acestea aici, pe site, sau la următoarele link-uri:
www.alcohelp.ro
www.clinica-aliat.ro
www.clinica-aliat-suceava.ro
www.ziuaaudit.ro
Consumul dăunător de alcool încă este foarte mult stigmatizat de către societate și sunt puțini cei care conștientizează și recunosc că au această problemă. Mai mult, sistemul românesc de sănătate nu este suficient de pregătit și de deschis pentru a oferi un ajutor real acestor persoane și familiilor lor. Astfel, pe fondul stigmatului social și al lipsei de servicii medicale adecvate pentru consumatori problematici de alcool, echipa ALIAT a creat un sistem amplu de prevenire și de tratament prin derularea consecventă a programelor sale. Suntem bucurosi că am reușit să punem pe agenda politică a decidenților din zona de sănătate consumul problematic de alcool, atât ca problemă medicală, cât și socială.
Introducerea în pachetul de bază a variantei scurte a testului AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test), prin intermediul căreia medicii de familie au posibilitatea să evalueze riscul pacienților de a dezvolta dependența de alcool și abordarea consumului dăunător de alcool ca și direcție strategică în cadrul Stategiei Naționale de Sănătate, precum și introducerea centrelor ALCOINFO în Programul Național de Sănătate împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică ne motivează și mai mult pentru a fi parteneri activi și de încredere ai experților și decidenților din sistemul românesc de sănătate.
Bunele rezultatele obținute până acum ne determină să fim mult mai activi și inovativi și să răspundem problematicii consumului dăunător de alcool cu programe mai ample și cu o mai strânsă colaborare cu toți actorii implicați în această zonă.
Expertiza ALIAT
Din anul 1993, ALIAT, infiintata ca asociație de profesioniști în sănătate mintală, una dintre primele organizații profesionale care activează în domeniul adicțiilor din România, a ajutat prin proiectele sale zeci de mii de persoane afectate de dependența de alcool sau droguri.
- am realizat peste 60.000 de evaluări A.U.D.I.T. ale consumului de alcool în populația generală, la nivel național.
- am oferit servicii pentru mai bine de 20.000 de beneficiari, persoane dependente de droguri.
- am ajuns, începând din 2010, în peste 155 de localități din România în Caravana AlcoHelp, un eveniment de o zi desfășurat cu scopul informării și prevenirii consumului abuziv de alcool.
- Din anul 2013, activitatea de prevenire include și Cortul de chill – singurul program de Harm Reduction în spații recreaționale din România, care pune în aplicare intervenții specializate în cadrul festivalurilor de muzică sau în Vama Veche timp de câteva zile (Padina Fest 2013, 2014 / Vama Veche 1 Mai 2015, 2016, 2017, 2018, Folk you 2015). Rezultate: peste 27.000 de vizitatori, peste 3.200 de evaluări ale consumului și peste 1.000 de ore de consiliere psihologică, socială și medicală.
- peste 4.400 de „pacienți online”, utilizatori activi ai platformei e-health www.AlcoHelp.ro, cu aproape 200.000 de utilizatori unici din toată lumea și peste 1.500.000 de vizualizări de pagini anual.
- Din 2016 am lansat linia ALCOLINE 021.9335, prima linie de asistență pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool și familiile acestora, iar din 2018 am pus la dispoziția românilor si aplicatia gratuită ALCOHELP pentru smartphone.
- în centrele AlcoInfo deschise începând cu anul 2013, în spitale din București, Brașov, Miercurea Ciuc, Brasov, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Focsani și Craiova am evaluat și consiliat peste 1.400 de beneficiari anual. După pandemie, acest tip de activitate de informare și prevenire a consumului abuziv de alcool s-a derulat prin Standurile AlcoInfo, montate în peste 10 spitale din țară.
- am oferit tratament gratuit pentru peste 2.200 de persoane dependente de alcool și partenerii lor de viață, în cadrul proiectului cofinanțat prin POSDRU ”Centre de incluziune socială”, dar și din donații și finanțări private.
- am implementat în perioada 2014-2015 trei proiecte din fonduri europene, în cadrul cărora am înființat, în total, 14 afaceri sociale, atât în domeniul tratării dependențelor, cât și în zona educațională, gastronomico-terapeutică și publicitară.
- am demarat în 2014, împreună cu UNICEF și administrațiile publice locale din București, Iași, Bacău și Cluj-Napoca, proiectul “Oportunităţi pentru adolescenţi”, menit să ofere adolescenților vulnerabili acces la un pachet de intervenții integrate, eficiente, inclusiv în privința riscurilor consumului de alcool și droguri.
- am desfășurat timp de peste un deceniu activități de harm reduction, ce presupun oferirea de servicii consumatorilor de droguri injectabile aparținând grupurilor vulnerabile, în vederea prevenirii bolillor asociate consumului (HIV, HVC, HVB, TBC), în cadrul mai multor proiecte, cu peste 20.000 de beneficiari în total.
- am contribuit la Ghidul de prevenție (Stilul de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistența medicală primară) destinat medicilor de familie, cu volumul 3 – ”Intervențiile preventive adresate stilului de viață – Consumul de alcool”, publicat în 2016, într-un proiect Norvegian derulat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, partenerul nostru tradițional în domeniul prevenirii.
- am implicat peste 1.300 de specialiști în activități de instruire în domeniul adicțiilor. Iar 1.000 de medici de familie din țară au fost instruiți în Detecția precoce și Intervenția Scurtă în cabinetul medicului de familie.
- am publicat în 2 ediții primul ghid de tratament în domeniul abuzului de substanțe (Ed. Infomedica, 2004).