ALIAT ofera expertiza acumulata de-a lungul anilor familiilor, scolilor, angajatorilor, institutiilor si comunitatilor interesate de prevenirea fenomenului consumului abuziv de alcool, consumului de droguri si altor comportamente adictive in cadrul urmatoarelor programe dezvoltate de noi de-a lungul anilor:
- Pentru companii, Apt de Munca –Program de prevenire si asistare a angajatilor cu privire la consumul abuziv de alcool, consumul de droguri si servicii de sanatate mintala asociate acestora
- Pentru comunitati/primarii: Abordare comunitara integrata in problemele legate de consumul de alcool, droguri si stil de viata sanatos.
- Pentru scoli, Stiu ca pot – Program de prevenire a consumului de alcool si droguri in scoli.
- Programul Apt de Munca pentru companii. Consumul abuziv de alcool, consumul de droguri si problemele de sanatate mintala asociate acestora conduc la: scaderea productivitatii si performantei, costuri financiare pentru companie, intarzieri si absente la locul de munca, accidente la locul de munca, deteriorarea relatiilor in echipa, incalcarea regulamentelor de ordine interioara si chiar afectarea imaginii companiei in relatiile cu clientii. De asemenea costurile necesare inlocuirii unui angajat nu sunt nici ele de neglijat. Echipa ALIAT va poate ajuta sa dezvoltati o politica de sanatate, inclusa in politica interna a companiei cu privire la consumul responsabil de alcool. Este o interventie graduala, fundamentata pe nevoile reale ale angajatilor si ale companiei. La nivel organizational se dezvolta mecanisme de detectie, interventie si monitorizare precum si stabilirea unei strategii preventive, iar la nivel individual, interventia/asistarea medicala si psihologica a angajatilor cu un consum problematic de alcool, si chiar consilierea familiei unde este cazul.
- Programul pentru comunitati. In orice program de preventie a consumului de alcool si droguri in randul elevilor, studiile arata ca comunitatea joaca un rol crucial. Consumul abuziv de alcool si alte droguri, este o problema importanta pentru fiecare comunitate din Romania. Cu atat mai mult cu cat tara noastra ocupa locul 5 in lume la consumul de alcool/cap de locuitor. Experienta tuturor statelor a demonstrat ca este practic imposibil sa eliminam drogurile din aceasta lume, si atunci raspunsul este fie in a ajuta oamenii sa evite consumul lor in primul rand, fie sa evite consumul riscant sau daunator. Acesta este rolul preventiei iar comunitatile sunt locul potrivit de interventie. Este mai confortabil sa credem ca preventia este responsabilitatea guvernantilor, si noi sa nu facem nimic in acest sens. Programele de preventie comunitara pot contribui semnificativ in reducerea problemelor generate de consumul de alcool si droguri creand comunitati mai sanatoase si sustenabile.
- Programul Stiu ca Pot pentru scoli. Este un program dezvoltat pentru elevi incepand cu anul 1999, in cadrul proiectului IN-DEPENDENT realizat impreuna cu Ministerul Educatiei, rafinat cu ajutorul unei finantari de la Vodafone Romania, sau in cadrul proiectului ALCOHELP. Interventiile sunt bazate pe date stiintifice, cu un accent deosebit pe modelul influentelor sociale, adica sa ajutam elevii sa identifice si sa se opuna influentei sociale create de alti egali sau de mass media, abordeaza normele sociale intarind faptul ca utilizarea alcoolului nu este acceptabila in randul tinerilor, dezvolta abilitatile personale si sociale, utilizeaza tehnici interactive de predare si conecteaza si parintii la acest program, iar interventiile se desfasoara pe mai multe sedinte. Studiile ne confirma ca prevenirea de scurta durata, folosirea de speakeri motivationali, utilizarea tacticilor menite sa sperie precum si tehnicile moraliste nu dau rezultate. Nu suntem de acord cu o singura sedinta de preventie in timpul Scolii Altfel, sau cu amfiteatre pline de copii. Interventiile pot deveni eficiente daca lucram cu grupuri mici, iar la o clasa lucreaza 2-3 profesionisti.
Datele ultimului studiu ESPAD arata ca 78% dintre adolescenții români in varsta de 16 ani au consumat alcool cel puțin o dată în viața lor, iar aproape o treime au experimentat mai multe episoade de intoxicare. Realitatea este ca majoritatea adolescentilor ajung sa consume alcool cu mult inainte de varsta recomandata de medici iar activitatile de preventie este bine sa porneasca macar incepand cu clasa a V-a.