ALIAT, asociatie nonguvernamentala care a dezvoltat, incepand cu anul 2000 programe de prevenire si tratament pentru peste 20.000 de consumatori dependenti de droguri, precum si formare pentru peste 1.500 de medici si psihologi romani care lucreaza cu aceste categorii de persoane, doreste sa comunice urmatorul punct de vedere fata de recentul proiect de lege USR aprobat de Parlamentul Romaniei cu privire la inasprirea pedepselor pentru detinerea si traficul de substante psihoactive:
- Constatam cu mahnire ca se continua practica legiferarii in domeniul consumului de droguri fara consultarea profesionistilor care de douazeci de ani duc greul acestui fenomen, asistand consumatorii dependenti si familiile acestora, care se confrunta adeseori cu lipsa celor mai elementare mijloace de sprijin medical, psihologic si social.
- Cresterea pedepselor cu inchisoarea (atat pentru consum, cat si pentru trafic) nu este o masura eficienta pentru descurajarea consumului conform tuturor cercetarilor si experientelor internationale. Incarcerarea nu face decat sa creeze premisele dezvoltarii fenomenului infractional legat de droguri prin expunerea la mediul infractional din inchisori si extragerea consumatorilor din contactul cu medicii si psihologii care i-ar putea ajuta. In plus, este de notorietate ca incarcerarea, pe langa ineficienta in abordarea fenomenului consumului si traficului de droguri, este si cea mai scumpa dintre abordari.
- Explozia etnobotanicelor care reprezinta, intr-adevar, un flagel in randul populatiei romanesti este cauzata tocmai de politicile represive deja existente si va fi accentuata si mai mult de nou legiferata crestere a pedepselor. Aceasta lege va deveni un exemplu pentru cum bunele intentii ale neprofesionistilor in domeniul drogurilor pot avea consecinte invers celor scontate.
- Se continua dezastruoasa conceptie conform careia singurele masuri de abordare a fenomenului consumului de droguri sunt cele punitive. Reamintim legiuitorilor si publicului interesat situatia dezastruoasa a acestui domeniu, situatie datorata lipsei de interes pentru prevenire si tratament:
- in Romania nu exista programe comprehensive si bazate pe dovezi stiintifice de prevenire a consumului de alcool, droguri si tutun la tineri;
- in Romania nu exista niciun centru de tratament rezidential pentru minorii consumatori sau dependenti de droguri;
- in Romania nu exista niciun centru rezidential finantat de stat pentru adultii dependenti de droguri sau alte substante;
- in Romania nu exista un program de formare care sa creeze competentele necesare pentru ca medicii si psihologii romani sa invete a trata persoanele dependente de droguri;
- dupa aderarea Romaniei la UE si oprirea fondurilor internationale pentru finantarea ONG-urilor in domeniu, Romania a diminuat pana la oprire aceste finantari, facand imposibila functionarea micilor programe care mai continuau sa existe prin efortul unor organizatii de voluntari si profesionisti.
ALIAT spera si solicita ca Presedintia Romaniei, avand in vedere aceste argumente si altele (precum fenomenul supraaglomerarii penitenciarelor), va retrimite spre consultare Parlamentului recent aprobata lege si un proces de consultare intre factorul politic si societatea civila va putea fi demarat.
Dr. EUGEN HRISCU,
Director Stiintific ALIAT