Reacția ALIAT la noile substanțe psihoactive (etnobotanice) care pun în pericol viețile tinerilor

Al doilea centru de resurse pentru adolescenți, lansat în Capitală
1 februarie 2015
Achizitie servicii de tiparire materiale publicitare si promotionale “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”
10 februarie 2015

Reacția ALIAT la noile substanțe psihoactive (etnobotanice) care pun în pericol viețile tinerilor

Reacția ALIAT la noile substanțe psihoactive (etnobotanice) care pun în pericol viețile tinerilor

 

Asociația ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) atrage atenția autorităților și factorilor de decizie că sunt necesare o serie de măsuri, precum reluarea finanțării campaniilor de prevenire a consumului și a riscurilor asociate consumului de droguri, alături de îmbunătățirea politicilor statului privind drogurile, în contextul în care din ce în ce mai mulți tineri români ajung la spital în comă sau chiar mor din cauza comerțului ilicit cu noile substanțe psihoactive (etnobotanice), mult mai nocive. 

 

Zeci de tineri din țară au ajuns în ultima perioadă în spital, la Urgențe, în mai multe zone din țară, după ce au consumat un nou tip de substanțe psihoactive (etnobotanice) ilegale, care au efecte neurologice grave și ireversibile. Unii din păcate nu au mai putut fi salvați de medici.

 

Acestea sunt efectele întreruperii, în ultimii ani, a finanțării programelor de prevenire a consumului și a riscurilor asociate consumului de droguri, derulate de organizațiile neguvernamentale, și ale unor politici oficiale insuficiente în acest domeniu.

 

„După explozia etnobotanicelor în urmă cu câțiva ani, reacția statului român a fost doar interzicerea comercializării lor, fără alte măsuri privind asistența consumatorilor, prevenirea consumului și a riscurilor asociate consumului de droguri sau o necesară modificare a politicilor statului privind drogurile. Ceea ce face ca, în prezent, etnobotanicele să fie mai ieftine decât droguri ilicite mult mai puțin periculoase. În plus, din cauza absenței unor astfel de măsuri, ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de HIV printre consumatori. Să nu uităm că societatea civilă și organizațiile neguvernamentale au fost limitate în acțiunile lor prin diminuarea până la zero a finanțărilor pentru programe de prevenire și tratament. Criza de care vorbim este un semnal de alarmă. Problemele sunt însă mult mai mari, acesta este doar vârful aisbergului, deci este nevoie de un răspuns complex și complet care să-i implice și pe profesioniști, nu doar instituțiile de control”, este de părere psihoterapeutul Eugen Hriscu, Directorul Științific al ALIAT.

 

Ca atare, una dintre propunerile ALIAT este reluarea discuțiilor la nivelul factorilor de decizie și al societății civile pentru modificarea politicilor statului privind drogurile, cu scopul de a limita comercializarea pe piața neagră a noilor substanțe psihoactive (etnobotanicelor) în combinații care vor deveni din ce în ce mai nocive. În plus, este necesară reluarea programelor de prevenire și de limitare a efectelor negative generate de consumul de droguri în rândul tinerilor.

 

09.02.2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *