Prezență record de 1 Mai la Cortul de Chill din Vama Veche și rezultate mai bune la Testul AUDIT de evaluare a consumului de alcool

#independentiimpreuna Dăruiește 2% pentru a sprijini persoanele care se confruntă cu dependența
17 aprilie 2018
Invitație Conferință de presă proiect ADMIS – Hîrșova, 28 iunie 2018
18 iunie 2018

Prezență record de 1 Mai la Cortul de Chill din Vama Veche și rezultate mai bune la Testul AUDIT de evaluare a consumului de alcool

 

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2018, în Vama Veche a avut loc a 12-a ediție a Cortului de Chill, primul program românesc de reducere a riscurilor consumului abuziv de alcool derulat în spații recreaționale, inițiat și derulat de Asociația ALIAT din anul 2013, și cea de-a 10-a ediție la malul mării. Pe parcursul celor 5 zile din minivacanța de 1 Mai de anul acesta, 4.000 de vizitatori au beneficiat de informare și consiliere la Cortul de Chill și au fost completate 400 de Teste Audit de evaluare a consumului propriu de alcool, cu 32% mai mult decât în anul 2017.

Specialiștii ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor) au discutat cu cei aflați pe plaja din Vama Veche despre importanța unui consum responsabil de alcool, au oferit ajutor imediat prin intervenții specializate, consiliere psihologică și au evaluat consumul de alcool al turiștilor prin intermediul Testului Audit, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Cei mai mulți dintre vizitatorii de la Cortul de Chill sunt din București și din împrejurimi, iar procentul cel mai mare a fost reprezentat de beneficiari cu vârste cuprinse între 19-24 de ani. În urma scorurilor obținute de turiști la Testele Audit la ediția de 1 Mai din acest an, s-a observat o scădere medie de 4% în ceea ce privește consumul de alcool, comparativ cu rezultatele de la ediția din 2017.

”Anul acesta am înregistrat cea mai numeroasă prezență atât în Vamă, cât și la cortul nostru. Am testat peste 400 de persoane, mai multe decât în oricare alt weekend în ultimii 3 ani, de când proiectul Cortul de Chill este prezent în Vama Veche. Am fost bucuroși să constatăm că numărul consumatorilor problematici a scăzut și că numărul cazurilor grave de intoxicație a fost mai mic decât în alți ani. Este meritul vamaioților că au înțeles să aibă grijă de ei înșiși și de prietenii lor și, sperăm noi, într-o mică măsură ar putea fi și meritul acestui tip de program de prevenire și educare, program pe care l-am dori reprodus și în alte locații de petrecere a timpului liber în România”, a explicat Dr. Eugen Hriscu, Director Științific ALIAT și psihiatrul specializat în adicții la Clinica ALIAT din București.

Cortul de Chill este prezent în Vama Veche din anul 2015, timp de trei weekenduri în sezonul estival (weekendul de 1 mai și ultimele weekenduri din lunile iulie și august), iar în primii doi ani de existență, Cortul a fost prezent la Festivalul de la Padina, în 2013 și 2014. În total, din 2013, Cortul de Chill a înregistrat aproape 23.000 de vizitatori, peste 2.800 de Teste Audit și în jur de 1.000 de ore de intervenții și consiliere oferite turiștilor. Rezultatele evaluărilor AUDIT privind consumul propriu de alcool, aplicate de specialiștii și voluntarii ALIAT, arată că 45% dintre românii care ne-au vizitat au un consum nepericulos pentru sănătate, 31% – consum riscant, 7% – consum nociv și 8% – consum extrem de nociv.

Cortul de Chill face parte din programul Alcohelp, un proiect de lungă durată realizat și implementat de Asociația ALIAT, cu sprijinul financiar al HEINEKEN România. Printre inițiativele programului se numără și Caravana Alcohelp, linia telefonică de sprijin și informare AlcoLine 021.9335, aplicația Alcohelp și forumul www.alcohelp.ro.

 

Despre Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT)

ALIAT este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală (psihiatri, psihologi, asistenţi sociali), fondată în 1993, care desfășoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de alcool. În prezent, în ALIAT lucrează peste 20 de specialişti angrenaţi în diverse proiecte de prevenire şi tratament ale abuzului şi dependenţei de substanţe.

Despre HEINEKEN România

HEINEKEN este un producător de bere global și independent, cu o istorie de peste 150 de ani. Pornind de la o afacere de familie, Heineken s-a transformat în producătorul de bere cu cea mai mare prezență geografică, echilibrată între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, cu peste 80.000 de angajați în toată lumea și operațiuni în peste 70 de țări. În România, compania are peste 1.100 de angajați și generează peste 21.000 de locuri de muncă directe și indirecte.

Sustenabilitatea este integrată în activitatea companiei prin agenda Brewing a Better World”, iar promovarea consumului responsabil reprezintă una dintre prioritățile acesteia. Parteneriatul cu ALIAT, concretizat în programul AlcoHelp, este o continuare a acestui demers și își propune să limiteze efectele asociate unui consum abuziv. Mai multe detalii despre companie găsiți pe www.heinekenromania.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *