Pozitia ALIAT in ceea ce priveste micsorarea accizei la alcool

Un nou centru AlcoInfo pentru pacienții cu un consum problematic de alcool deschis în Brașov
19 martie 2015
Achizitie servicii comunicare in cadrul proiectului “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”
18 mai 2015

Pozitia ALIAT in ceea ce priveste micsorarea accizei la alcool

Pozitia ALIAT in ceea ce priveste anuntul oficial de micsorare a accizei la alcool din 2016, Guvernul motivand masura prin scaderea consumului de alcool, vizeaza doua aspecte:

1. In primul rand, pentru a putea anticipa efectele unei astfel de masuri este nevoie de o consultare mai larga a societatii civile, consultare care insa nu a avut loc anterior acestui anunt. Este nevoie de consultarea tuturor celor implicati in problema consumului de alcool, in special a expertilor in sanatate publica, pentru ca o astfel de masura nu are doar efecte economice, asemenea celor preconizate de Executiv. Asadar, pentru a preveni unele efecte nedorite in planul sanatatii publice este nevoie de o analiza mai larga, care sa implice, cum spuneam, expertii din sanatate publica, pentru ca, dincolo de implicatiile economice, alcoolul este un factor care afecteaza sanatatea publica. Studiile instituțiilor europene si cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii au plasat deja alcoolul pe locul trei in lume in randul factorilor de risc ca impact asupra morbiditatii si al doilea ca impact in Europa, alcoolul fiind implicat cauzal in peste 200 de boli, iar alte 30 au alcoolul ca si cauza determinanta.

2. In afara de lipsa unei consultari publice consistente, o astfel de masura vine in contextul in care nu exista fonduri pentru tratamentul persoanelor afectate de consumul de alcool, iar statul nu se implica in aceasta problema. Cu alte cuvinte, Guvernul vrea sa incurajeze consumul de alcool din ratiuni economice fara a anticipa sau a gasi masuri de atenuare a efectelor negative asupra sanatatii populatiei. Noi am spus-o in repetate randuri si reluam acum propunerea de a se crea un organism la nivel guvernamental, din care sa faca parte si expertii din societatea civila, care sa analizeze si sa gestioneze in mod integrat, sub toate aspectele, nu doar economic, problema consumului de alcool in Romania.

Bogdan Glodeanu, director executiv ALIAT

Aceasta reactie oficiala a fost solicitata de publicatia euro-health.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *