”Play Your Cards Right” – indexul de evaluare a politicilor publice privind jocurile de noroc din România

Raport activitate 2024 ALIAT pentru Sanatate Mintala
12 februarie 2025

”Play Your Cards Right” – indexul de evaluare a politicilor publice privind jocurile de noroc din România

Care sunt politicile publice din țara noastră cu privire la jocurile de noroc (gambling) și în ce măsură reușesc acestea să protejeze populația vulnerabilă vizavi de jocul dăunător și dezvoltarea de adicția de jocuri de noroc. Acestea sunt aspectele cheie pe care studiul nostru ”Politici de protecție a populației în privința jocurilor de noroc. Raport de țară: ROMÂNIA”, realizat de Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală în colaborare cu sociologul Georgian Șchiopu, în ultimul an, le analizează, dincolo de o mapare a legislației, și propune o serie de recomandări, cu exemple de bună practică din alte țări, pentru a veni în sprijinul populației și a preveni riscurile care sunt în creștere acum în ceea ce privește gamblingul în România.

”E timpul reducem accesibilitatea jocurilor de noroc și creștem accesibilitatea sprijinului pentru cei care se confruntă cu dependențe de jocuri de noroc”

Reglementările de protecție împotriva daunelor sociale create de jocurile de noroc nu au fost întotdeauna la fel de răspândite sau la fel de semnificative din punct de vedere politic precum sunt în ultimii ani. În urmă cu douăzeci de ani, când majoritatea statelor din Europa au început să liberalizeze jocurile de noroc, au fost create foarte puține restricții și reguli pentru prevenirea comportamentelor de joc dăunător, deoarece prejudiciile asociate jocurilor de noroc nu erau bine înțelese. Pe măsură ce jocurile de noroc au devenit răspândite și impactul lor mai vizibil, reglementările pentru reducerea prejudiciilor au început treptat să prindă contur.

Raportul nostru începe cu prezentarea unui cadru larg al situației României în ceea ce privește implementarea gamei diversificate de politici menite să prevină și reducă prejudiciile individuale și sociale create de jocurile de noroc. Harta politicilor, o abordare descriptivă, permite factorilor de decizie politică și părților interesate să înțeleagă întregul peisaj de opțiuni de protecție împotriva daunelor sociale create de jocurilor de noroc dintr-o perspectivă europeană și să identifice lacunele.

În mod complementar, continuăm cu evaluarea acestui sistem de protecție a sănătății publice împotriva daunelor cauzate de jocurile de noroc folosind Indexul dezvoltat în acest sens prin acest proiect. Acest index ne indică unde suntem pe scara implementării măsurilor eficiente de reducere a prejudiciilor.

Ultimul capitol este dedicat recomandărilor de îmbunătățire a sistemului de protecție a populației împotriva daunelor cauzate de jocurile de noroc.

Acest Raport de țară a fost creat în cadrul proiectului Nr. KA220-VET-DC14535E „Play Your Cards Right”, cofinanțat de Uniunea Europeană și implementat de Asociația Education for Real Life (România) în parteneriat cu Aliat pentru Asociația pentru Sănătate Mintală (România), Produções Fixe Unipessoal Lda (Portugalia), Ayuntamiento de Ceučijatrinika (Spain) și Kliniki Zarapí (Spain) (Croația).

Părerile și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorilor și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi trase la răspundere pentru acestea.

Proiectul „Play Your Cards Right – O abordare multidisciplinară pentru combaterea dependenței de jocuri de noroc și managementul financiar eficient” este finanțat de Uniunea Europeană și este implementat de Asociația Educație pentru Viața Reală (România) în parteneriat cu Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală (România), Produções Fixe Unipessoal Lda (Portugalia), Ayuntamiento de Ceutí (Spania) și Klinika za psihijatriju Vrapce (Croația), în perioada 01.09.2023 – 28.02.2026.

„Play Your Cards Right” urmărește dezvoltarea și implementarea unei metodologii inovatoare și integrate pentru sprijinirea persoanelor afectate de dependența de jocuri de noroc și pentru promovarea unui management financiar sănătos. Proiectul se adresează profesioniștilor din domeniile socio-medical, psihologic și financiar, precum și familiilor și îngrijitorilor persoanelor afectate, din cele patru țări participante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *