Introducere din partea Directorului Științific:

Dr. Hriscu Eugen, medic psihiatru, psihoterapeut

Preocuparea principală a ALIAT a fost să dezvolte de a lungul acestor ani cei doi piloni principali care reprezintă baza solidă a acestei organizații.Preocuparea principală a ALIAT a fost să dezvolte de a lungul acestor ani cei doi piloni principali care reprezintă baza solidă a acestei organizații.

Programele noastre de prevenție și de tratament ajută persoanele dependente de alcool și droguri să conștientizeze că au aceste probleme, să ceară ajutor specializat și să învețe din nou să se integreze social.

În ultima perioadă, ne-am concentrat pe dezvoltarea de programe și proiecte inovative prin intermediul cărora avem ocazia să întâlnim o populație eterogenă și cu care să discutăm deschis despre importanța prevenirii consumului problematic de alcool. De accea, echipa ALIAT sprijinită de voluntari și profesioniști energici, sunt din ce în ce mai prezenți în comunitate, la festivaluri, concerte, zone centrale pentru a vorbi deschis despre ce înseamnă consumul problematic de alcool și când este timpul pentru un semnal de alarmă. Proiectele de economie socială și de dezvoltare organizațională încep să ocupe din ce în ce mai mult agenda organizației, iar interesul ALIAT este foarte mare pe zona de creare de incubatoare de inovare socială, tocmai pentru a găsi soluții de integrare socială a celor care au probleme cu consumul de alcool. 

Consumul dăunător de alcool încă este foarte mult stigmatizat de către societate și sunt puțini cei care conștientizează și recunosc că au această problemă. Mai mult, sistemul românesc de sănătate nu este suficient de pregătit și de deschis pentru a oferi un ajutor real acestor persoane și familiilor lor. Astfel, pe fondul stigmatului social și al lipsei de servicii medicale adecvate pentru consumatori problematici de alcool, echipa ALIAT a creat un sistem amplu de prevenire și de tratament prin derularea consecventă a programelor sale precum Alcocentru, AlcoHelp, Știu că pot, Risc Minim, Educație Medicală Continuă șamd.

De asemenea, am realizat un pas important în dialogul și cooperarea cu autoritățile, comunitățile locale și centrale pentru a găsi soluții comune în ceea ce privește o nouă abordare a problematicii consumului abuziv de alcool. Sunt extrem de bucuros că alături de echipa ALIAT și pe baza expertizei noastre în acest domeniu, am reușit să punem pe agenda politică a decidenților din zona de sănătate consumul problematic de alcool, atât ca problemă medicală, cât și socială.

Introducerea în pachetul de bază a variantei scurte a testului AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test), prin intermediul căreia medicii de familie au posibilitatea să evalueze riscul pacienților de a dezvolta dependența de alcool și abordarea consumului dăunător de alcool ca și direcție strategică în cadrul Stategiei Naționale de Sănătate, ne motivează și mai mult pentru a fi parteneri activi și de încredere ai experților și decidenților din sistemul românesc de sănătate.

Bunele rezultatele obținute până acum ne determină să fim mult mai activi și inovativi și să răspundem problematicii consumului dăunător de alcool cu programe mai ample și cu o mai strânsă colaborare cu toți actorii implicați în această zonă. 

Țin să le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul cu care derulează fiecare proiect și voluntarilor pentru implicarea lor activă. Datorită expertizei și entuziasmului colegilor mei, organizația ALIAT oferă servicii de calitate în domeniul consumului dăunător de alcool și este un actor activ și relevant în definirea și formularea direcțiilor strategice de sănătate în această zonă.

Dr. Eugen Hriscu, Director științific ALIAT

Preocuparea principală a ALIAT a fost să dezvolte de a lungul acestor ani cei doi piloni principali care reprezintă baza solidă a acestei organizații.