Economia sociala, noul motor al cresterii ocuparii

Cel de-al treilea centru de resurse pentru adolescenti, lansat in Cluj-Napoca
25 februarie 2015
TRATAMENTUL MEU ESTE ALEGEREA MEA
16 martie 2015

Economia sociala, noul motor al cresterii ocuparii

Economia sociala, noul motor al cresterii ocuparii

 

Economia sociala este considerata, la nivel european, unul dintre principalele motoare ale relansarii economice, dar si un model economic ce poate sprijini cresterea ratei de ocupare in randul populatiei active si mentinerea locurilor de munca pe o perioada lunga de timp, dupa efectele negative ale crizei din ultimii ani.

 

Ce inseamna mai exact economia sociala :

 

  • Este un model economic aflat la intersectia dintre sectorul public si cel privat
  • Are in centru structuri de economie sociala, care se bazeaza pe 4 principii fundamentale:

–     Independenta fata de institutiile publice;

–     Primeaza persoana, si nu obtinerea banilor;

–     Se primesc castiguri in functie de cat a muncit persoana;

–     Se promoveaza solidaritatea, intern si in comunitate.

 

Cum functioneaza o intreprindere sociala :

 

  • Recrutarea personalului este similara cu metoda folosita de orice companie, cu mentiunea ca se cauta calitati suplimentare ale angajatilor;
  • Ofera locuri de munca persoanelor care nu au neaparat experienta profesionala, ci dorinta de a contribui, si se adreseaza celor care au interese sau apartenenta comune;
  • Exista o investitie mai mare in formarea personalului;
  • Nu exista diferente salariale mari;
  • Profitul se intoarce si este folosit in intreprindere;
  • De cele mai multe ori reprezinta apanajul asociatiilor, fundatiilor, al societatilor de ajutor reciproc sau al cooperativelor.

 

Florentina Constantin, expert in economie sociala cu o experienta de peste sase ani in domeniu, a explicat rolul important al acestui nou model al economiei sociale.  „Munca este parte esentiala a vietii de zi cu zi. Oamenii lucreaza, dar odata cu industrializarea economiilor, declinul locurilor de munca a fost continuu: peste 1 miliard de someri in lumea intreaga. Antreprenoriatul social reprezinta o alternativa pentru cresterea si imbunatatirea ocuparii”, considera expertul, invitat la conferintele ALIAT de lansare a intreprinderilor sale sociale, deschise in cadrul celor trei proiecte cofinantate din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Unul dintre aceste proiecte este „Intreprinderi sociale pentru servicii integrate in domeniul dependentelor de substante”, care va fi implementat, in parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU), pe o perioada de 12 luni, in regiunile Bucuresti-Ilfov, Sud-Est, Nord-Est si Centru, proiect ce urmează acest model social.

Principalul obiectiv este dezvoltarea a sase structuri de economie sociala, in vederea promovarii economiei sociale in randul grupurilor vulnerabile (femei in situatii de risc, persoane de etnie roma, familii cu peste 2 copii, familii monoparentale). Astfel, vor fi infiintate 39 de noi locuri de munca si vor fi dezvoltate competente profesionale pentru un numar de 60 de persoane vulnerabile si 60 de specialisti din domeniul incluziunii sociale.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6. „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”. Cod proiect: POSDRU/168/6.1/S/144789.

 

Despre ALIAT – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor

Fondata in 1993, ALIAT este o asociatie de profesionisti in sanatate mintala, fiind una dintre primele organizatii profesionale care activeaza in domeniul adictiilor din Romania. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se afla in situatia de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfasoara activitati in domeniul prevenirii si tratamentului problemelor legate de consumul de substante (alcool si droguri).

 

 

13.03.2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *