Achizitie copiator
25 septembrie 2013
CLINICA DE TRATAMENT PENTRU ADICȚII
1 ianuarie 2014

Document luare de pozitie

ALIANŢA PENTRU LUPTA ÎMPOTRIVA ALCOOLISMULUI ŞI TOXICOMANIILOR

 

BUCUREŞTI – Str. Constantin F.Robescu nr.4, Sector 3

Tel/Fax: 021/3348406 E-mail: office@aliatong.ro

WEB: www.aliatong.ro www.alcohelp.ro www.alcocentru.ro

 

“Dreptul la sănătate este un drept garantat de Constituţie, şi pentru dependenţii de alcool

Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice

(art.34, (1) si (2), Dreptul la ocrotirea sănătăţii, Constituţia României).

 

ALIAT îşi exprimă îngrijorarea cu privire la afirmaţiile unor reputaţi profesionişti din domeniul sănătăţii, care în cadrul unei dezbateri ce a avut loc la Palatul Parlamentului cu privire la implementarea pachetului  de bază de servicii de sănătate, au susţinut excluderea consumatorilor de alcool din rândul beneficiarilor de servicii medicale, aceştia fiind consideraţi direct responsabili de starea lor de sănătate precară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că dependenţa de substanţe este o boală cronică, cu recăderi, şi, în consecinţă, se regăseşte în manualele de psihiatrie alături de alte tulburări de sănătate mintală cum ar fi depresia, anxietatea ş.a. Dependenţa de substanţe este atribuită unui comportament compulsiv de consum a unor substanţe cu proprietăţi psihoactive. Schimbarea acestui tip de comportament este un proces terapeutic şi medical complex, care nu este strict legat de voinţa individului şi presupune asistenţă specializată şi monitorizare continuă.

În acest moment, în baza estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România există 2 milioane de persoane care au un consum problematic de alcool, fiecare dintre aceştia având riscul să dezvolte 60 de afecţiuni grave ce au drept cauză directă excesul de alcool . Fără acces la servicii medicale specializate, aceste persoane riscă să devină pacienţi de lungă durată ai sistemului de sănătate, cu probleme medicale grave, devenind in final o povară a intregii societăţii, povară ce poate fi cuantificată prin costurile mari generate.

Înţelegem nevoia de a eficientiza costurile din domeniul sănătăţii precum şi îngrijorarea managerilor de spital cu privire la bugetele insuficiente de care dispun, pentru implementarea pachetelor de servicii avute în discuţie. Considerăm că tocmai lipsa serviciilor de tratament specializat (în România nu există nici măcar un singur centru de tratament al dependenţei de alcool finanţat din bani publici) face ca oamenii cu dependenţă de alcool să ajungă să apeleze la serviciile medicale de urgenţă, generând costuri şi numeroase reinternări.

Neglijarea unei categorii la risc atât de importante poate fi foarte gravă, în contextul în care -la nivel european-  7%  dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 ani, mor anual ca urmare a consumului în exces de alcool. Aceste cifre îngrijorătoare pot fi regăsite şi în România unde 31 % dintre adolescenţi (cu vârste cuprinse între 14-18 ani) au primit observaţii de la cei din jur cu privire la comportamentul lor de consum de alcool.

România  are nevoie de centre de tratament, are nevoie de servicii medicale care să răspundă cu soluţii concrete acestei provocări de sănătate publică care ne priveşte pe toţi. Ignorarea si neinţelegerea acestei probleme, precum şi ignorarea persoanelor care trăiesc cu un consum la risc de alcool, agravează situaţia sistemului de sănătate, împovărându-l cu costuri de tratament uriaşe, costuri care nu ajută pe nimeni, costuri care pot fi prevenite.

Susţinem un pachet de bază care să fie centrat pe servicii esenţiale de prevenire şi pe oportunitatea de a primi intervenţii specializate în cadrul unui sistem medical echitabil.

16.10.2013

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *