POWER TO RESIST – Lifelong Learning Programme
1 august 2013
Achizitie copiator
25 septembrie 2013

COMUNITATEA DE IDEI

Titlul proiectului: Comunitatea de idei

Finatator: UNICEF

In august 2013,UNICEF Romania in parteneriat cu Asociatia ALIAT, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si  Support for Youth Development Cluj au lansat „Comunitatea de Idei” – un proiect de mobilizare al adolescentilor.

Comunitatea de idei este un proiect care isi propune sa faciliteze accesul adolescentilor intre 14-18 ani  la luarea deciziilor in comunitatile unde traiesc. Proiectul este derulat in municipiul si zona metropolitana Cluj-Napoca si in judetul Iasi, in comunele Dolhesti, Ceplenita, Motca.

Prin intermediul propunerilor lor de proiect, 100 de adolescenti se vor implica activ in viata comunitatii din care fac parte pentru a  transforma ideile lor in proiecte reale ce vor aduce o schimbare in viata lor si a celor din jur. Sunt incurajati sa participe adolescenti din toate comunitatiile amintite

Ideile trebuie sa aiba impact asupra tuturor adolescentilor, in special a celor vulnerabili. Domeniile spre care ne indreptam atentia sunt: educatia, sanatatea si dezvoltarea comunitara, astfel:

  • Educatie: idei care sustin copii din medii defavorizate sa mearga la scoala in mod regulat si sa aiba rezultate bune la cursuri;
  • Sanatate: idei care promoveaza un stil de viata sanatos si incurajeaza comportamentul responsabil al adolescentilor;
  • Dezvoltare comunitara: idei care sa imbunatateasca comunitatea din care adolescentii fac parte,  folosind resursele comunitatii.

Perioada de derulare a proiectului este de 2 luni, in perioada 19 august- 20 octombrie 2013.

Cum facem asta?

Invitam adolescentii  sa intre in Comunitatea de Idei pentru a descoperi cum ideile lor pot sa ii ajute pe ei si pe cei din jurul lor sa aiba o viata mai buna.

Programul Comunitatii de Idei:

In prima faza invitam adolescentii sa isi trimita ideile de schimbare a comunitatii din care fac parte. Ideile vor fi analizate si 100 de adolescenti vor trece in urmatoarea etapa ( 60 din zona Iasiului si 40 din zona Cluj).

A doua faza este una de cunoastere si formare.  Timp de 3 zile, prin  jocuri, schimb de experiente si povesti, adolescentii vor primi de la profesionisti informatiile necesare dezvoltarii ideii cu care intra in program. La finalul acestei faze, 30 de adolescenti (10 adolescenti din Cluj si 20 din Iasi) vor intra in etapa de mentorat si dezvoltare a ideii de proiect.

In a treia faza, mentoratul, se lucreaza direct pe ideea de proiect pana cand aceasta prinde contur.  Timpul alocat acestei etape este de 2 zile.

La finalul celor 5 zile de program, 5 propuneri de proiect vor primi finantare pentru a fi implementate in cadrul comunitatii de unde vine adolescentul/a.

In ultima etapa, adolescentul/a va primi suport in implementarea proiectului. Ideea ta va prinde viata!

Intreg programul este creat pentru a sprijni adolescentii din zonele unde sunt implementate proiectele in a-si transforma visele pentru o viata mai buna in realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *