TÂRGOVIȘTE, 26.05.2015
COMUNICAT DE PRESĂ INTERMEDIAR
„SES THERAPY. Trei structuri complementare pentru grupurile vulnerabile”
Afaceri sociale deschise în sprijinul comunității
Asociația ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) a organizat marți, 26 mai 2015, conferința intermediară în cadrul proiectului „SES THERAPY. Trei structuri complementare pentru grupurile vulnerabile”, cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.
Evenimentul a avut loc în Târgoviște, județul Dâmbovița, și a marcat prezentarea oficială a serviciilor oferite de cele trei întreprinderi sociale create în cadrul proiectului. Locul ales nu este unul întâmplător, având în vedere că două dintre afacerile sociale își desfășoară activitatea în acest județ, sprijinind comunitatea și grupurile vulnerabile de aici, dar și mediul economic, oferind modele noi de business local.
Astfel, în cadrul proiectului au fost create trei afaceri sociale inedite: Atelierul de producție publicitară ALIAT Print, deschis în comuna Mănești (județul Dâmbovița), care va imprima și tipări obiecte personalizate, realizate după nevoile clienților, Centrul de tratament ALIAT din Dâmbovița, gândit ca un centru modern de tratare a diferitelor adicții, departe de agitația orașului, și Therapy Café București, prima cafenea terapeutică, un spațiu relaxat și sigur de socializare, fără alcool și tutun.
”Aceste inițiative locale create sub forma întreprinderilor sociale, cu sprijinul fondurilor europene, sunt gândite atât ca un motor social, prin sprijinirea grupurilor vulnerabile, cât și ca un motor economic, de stimulare a diversificării ofertei pe piața locală, prin noutatea serviciilor acestor afaceri sociale. Vom oferi servicii personalizate, customizate, de producție publicitară, pentru firmele din județ, dar și din țară, având la dispoziție avantajele noilor tehnologii digitale. Cei care au nevoie de o perioadă de tratament specializat al adicțiilor și de relaxare vor avea la dispoziție un centru rezidențial departe de agitația orașului și la o distanța rezonabilă de București. Iar locuitorii Capitalei vor avea parte de prima cafenea terapeutică din țară, chiar în centrul orașului, un spațiu liniștit și curat, unde nu se fumează și nu se consumă alcool”, a declarat Bogdan Glodeanu, director executiv al ALIAT.
De asemenea, Centrul rezidențial din Dâmbovița face parte din Rețeaua națională de clinici și centre ALIAT de tratament integrat al adicțiilor lansate în cadrul altor proiecte cofinanțate din POSDRU, menite să ofere servicii de sprijin, inclusiv în regim de cazare peste noapte, pentru beneficiari și familiile acestora. ”Centrul ALIAT pune la dispoziţia persoanelor dependente de alcool și droguri pachete de servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică şi psihiatrică, asistenţă medicală cu ajutorul unei echipe multidisciplinare de specialişti. Vom oferi un tratament individualizat, în care vor fi integrate într-un tot unitar consultații și tratament psihiatric, alături de psihoterapie individuală, de grup, dar și pentru membrii familiei, inclusiv terapie prin artă, conform celor mai moderne metode și abordări internaționale”, a adăugat Alexandru Călin, psihoterapeut în cadrul Centrului rezidențial din Dâmbovița.
În ceea ce privește Atelierul de serigrafie ALIAT Print, acesta a fost înființat cu scopul de a rezolva problema locurilor de muncă pentru grupurile sociale vulnerabile, astfel făcând posibilă reintegrarea lor socială. ”Aliat Print și-a propus nu doar să inscripționeze diferite obiecte, ci și să aducă o schimbare într-o societate unde oferta locurilor de muncă este săracă și credem că primul pas a fost făcut: am angajat oameni din județul Dâmbovița. Credem că afacerile sociale sunt un lucru benefic pentru comunitate, pentru ca aceasta să se dezvolte. Într-o epocă de consum și industrializare masivă, uităm din vedere un lucru important pentru orice societate și bunul mers al ei: meseriile. Credem în egalitate în șanse”, a explicat Ana Maria Olteanu, responsabil Marketing la ALIAT Print.
Informații de background despre proiect:
Proiectul „SES THERAPY. Trei structuri complementare pentru grupurile vulnerabile”, cofinanțat din FSE, beneficiază de un buget total de aproximativ 3,5 milioane de LEI și este implementat pe o perioadă de 12 luni, în regiunile Bucureşti-Ilfov și Sud-Muntenia. Proiectul vizează dezvoltarea a 3 structuri de economie socială, în vederea promovării economiei sociale în rândul grupurilor vulnerabile. În cadrul celor trei întreprinderi sociale au fost create 30 de locuri de muncă, majoritatea vizând grupurile vulnerabile. În plus, 120 de persoane vulnerabile au șansa de a beneficia de cursuri de dezvoltare a competenţelor profesionale.
Pentru detalii:
Loreta Isac – expert economie socială
E-mail: loreta.isac@aliatong.ro
Despre ALIAT – Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor
Fondată în 1993, ALIAT este o asociație de profesioniști în sănătate mintală, fiind una dintre primele organizații profesionale care activează în domeniul adicțiilor din România. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se află în situația de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfășoară activități în domeniul prevenirii și tratamentului problemelor legate de consumul de substanțe (alcool și droguri).