ALIAT oferă servicii online persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală și probleme legate de consumul problematic de alcool și alte substanțe în perioada pandemiei COVID – 19
Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT – SM), alături de Clinicile ALIAT din București și din Suceava, atrag atenția asupra nevoii crescute, în situația creată de pandemia cu coronavirus, de a oferi sprijin persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală (anxietate, depresie, psihoze, demențe, etc) precum și probleme legate de consumul de alcool sau alte substanțe (așa cum este sevrajul etilic care, neasistat, se poate dovedi letal), și pun la dispoziție populației o serie de servicii digitale.
Astfel, deși formele de intervenție clasice offline, la cabinet, sunt descurajate în situația de urgență decretată de statul român, românii din toată țara pot accesa în continuare serviciile ALIAT în mediul ONLINE, pentru a preîntâmpina situațiile cu risc crescut pentru sănătatea lor mintală:
“În perioadele cu un nivel mare de stres, cum este cea pe care o traversăm în prezent, asistăm la o creștere a nevoilor de intervenție pentru tulburări de sănătate mintală, ca urmare a agravării unor afecțiuni preexistente care devin brusc acute, din cauza dezechilibrului grav pe care oamenii îl resimt. Astfel, crește consumul de alcool sau alte substanțe la cei care le foloseau înainte pentru a-și controla anxietatea sau pentru a-i ajuta să doarmă; pot să reapară gânduri de inutilitate și lipsă de speranță la persoanele cu antecedente depresive și, bineînțeles, pot deveni extrem de greu de controlat simptomele de anxietate. Mă bucur că alături de colegii de la ALIAT și Clinicile ALIAT din București și Suceava avem deja peste zece ani de experiență în a oferi servicii online pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și că, în această perioadă, am reușit să definitivăm procesul de a oferi pe internet, în cadrul Clinicii ALIAT București, absolut toate serviciile pe care le ofeream în trecut și în cabinet, inclusiv consultul psihiatric și psihoterapia decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste servicii sunt disponibile pentru toate persoanele adulte și asigurate, aflate oriunde pe teritoriul României”, a declarat Dr. Eugen HRISCU, Președinte ALIAT – SM, Director medical și psihiatru specializat în adicții la Clinica ALIAT București.
Dr. Hriscu a sintetizat și câteva sfaturi pentru mentinerea sănătății mintale și gestionarea schimbărilor care apar în perioada aceasta de carantină:
Începând de azi, pe conturile de Facebook ale ALIAT pentru Sănătate Mintală și Clinicii ALIAT București vom publica sfaturi pentru menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate mintală a populației și prevenirea apariției tulburărilor psihice în perioada carantinei.
Sfătuim populația să respecte recomandările autorităților publice în această situație de urgență și să #stămacasă. De asemenea, recomandăm să se informeze doar din surse publice, care nu sunt alarmiste și nu creează panică, întrucât este esențial să ne păstrăm calmul și să găsim fiecare cele mai bune soluții adaptate situației, pentru a avea grijă de sănătatea noastră mintală.
#stămacasă #staysafe #împreunănefacembine #sănătatemintală
Dr. Eugen Hriscu,
Președinte Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală
Director medical Clinica ALIAT București
Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (AASM) a fost fondată în ianuarie 2019 pentru a reuni inițiativele și proiectele dedicate exclusiv promovării și sprijinirii sănătății mentale a românilor, păstrând zona de expertiză în adicții acumulată din 1993 de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT).
Cele două Clinici ALIAT(Clinca ALIAT București și Clinica ALIAT Suceava) au fost înființate în urmă cu 5 ani, reunind specialiști în domeniul tratării adicțiilor, și au oferit servicii de evaluare, consiliere și tratament pentru peste 5.000 de pacienți.
*Pentru detalii:
Oana Crăciun –Responsabil Comunicare,