CENTRE DE INCUZIUNE SOCIALA PENTRU PERSOANELE CU UN CONSUM PROBLEMATIC DE ALCOOL SI FAMILIILE ACESTORA
– 6 luni de servicii de asistenta gratuita pentru persoanele dependente de alcool si familiile acestora-
Persoanele cu un consum problematic de alcool au primit incepand cu anul 2011 servicii de asistenta gratuita multidisciplinara in primele astfel de centre terapeutice din Romania.
Pentru fiecare consumator abuziv de alcool, alte 7 persoane au de suferit – partener, membru de familie, prieten, angajator, angajaţi.
Bucuresti 15 decembrie 2011 – ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) – a realizat bilantul primului an de proiect adresat persoanelor cu un consum problematic de alcool din Bucuresti si Tirgoviste, aceasta intiativa marcand dezvoltarea primelor centre de tratament multidisciplinar gratuit din Romania, dedicate in exclusivitate persoanelor dependente de alcool si familiilor acestora.
Pacientii centrelor au beneficiat gratuit de servicii complexe, integrate intr-un lant terapeutic ce cuprinde:tratamentul dependenţei si prevenirea recăderilor, dezvoltarea personala a beneficiarului, sedinte de informare, psihoeducatie si suport pentru membrii familiei acestuia, formare profesionala, consiliere vocationala, juridical, mediere pentru obtinerea sau mentinerea locului de munca. Metodele terapeutice implementate în cadrul activităţilor centrului, de tip Prevenirea Recăderilor şi Interviu Motivaţional, sunt demonstrate a fi eficiente în realizarea şi menţinerea schimbărilor pozitive din viata persoanelor cu un consum abuziv de alcool.
Asistenta terapeutica este asigurata de catre o echipa multidisciplinara a ALIAT, formata din psihiatrii, psihologi, pishoterapeuti, asistenti sociali, psihopedagogi, consilieri vocationali si de formare profesionala.
Centrele de tratament din Bucuresti si Tirgoviste au oferit servicii si suport unui numar de 115 persoane dependente de alcool, unui numar de 48 de parteneri de viata ai acestora, a reusit sa formeze 170 de medici de familie in detectia precoce si interventia scurta in consumul problematic de alcool si a efectuat campanii de prevenire si informare in cadrul comunitatilor din cele doua orase, rezultatul acestora concretizandu-se in peste 1000 de teste de evaluare a consumului problematic de alcool in randul populatiei generale.
“ Activitatea centrelor de tratament si reintegrare sociala pentru persoanele dependente de alcool din Bucuresti si, respectiv, Targoviste pe parcursul celor 6 luni de activitate a reusit sa atraga atentia asupra nevoii de asistenta specializata pentru persoanele cu un consum problematic de alcool si familile acestora. S-a confirmat, astfel, importanta dezvoltarii unor astfel de interventii in cadrul comunitatiilor atat din Bucuresti, cat si din Tirgoviste. Dorinta de a dezvolta servicii adresate oamenilor in primul rand dar si de a produce o schimbare de atitudine din partea publicului si autoritatilor este valorificata de cei peste 115 beneficiarii din ambele centre, cei 170 de medici de familie formati in detectia precoce si interventia scurta in consumul problematic de alcool precum si de cele peste 1000 de teste de evaluare a consumului propriu de alcool efectuate in randul populatiei generale din cele doua orase..”– a declarat Eugen Hriscu, director Stiintific al ALIAT.
Centrele din Bucuresti si Tirgoviste sunt deschise de Luni pana Vineri intre orele 9.00 – 18.00 in Str. Constantin F. Robescu, sector 3 (Bucuresti) si Strada Nicolae Radian nr.4A(Tirgoviste). Informatii suplimentare se pot obtine la telefoanle Centrelor la 021.334.84.06 sau 0245.210.064.
„Centrul de Incluziune sociala pentru persoanele dependente de alcool” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 2007-2013, Axa Prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale” Domeniul major de interventie 6.2 „Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”.
Parteneri – Centrul National de Studii in Medicina de Familie si Asociatia de Sprijin a Somerilor Dambovita.
Despre ALIAT – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor
Fondată în 1993, ALIAT este o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, fiind una din primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor din România. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se află în situatia de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfăşoara activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de substanţe (alcool şi droguri).
Stigma asociata consumului problematic de alcool este principalul obstacol in accesarea servicilor specializate de catre romani.
Despre consumul de alcool – cifre
Românii reprezintă una dintre naţiunile cele mai mari consumatoare de alcool din Europa. La noi, adulţii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, în timp ce media în Uniunea Europeană se află în jurul a 15 litri. În România, sunt aproximativ 2 milioane de persoane care consumă alcool în exces.
Majoritatea medicilor, pacientilor si persoanelor cu un consum problematic de alcool din populatia generala care nu au apelat la servicii au recunoscut ca principala bariera in calea accesarii serviciilor de catre persoanele cu un consum problematic de alcool este stigma, rusinea si oprobiul social de a fi identificat ca avand o problema cu alcoolul.
Peste 80% din persoanele cu un consum problematic de alcool din populatia generala si care nu au apelat la servicii nu cunosc institutii/servicii specializate in tratarea problemelor de abuz sau dependenta de alcool in judetul lor de resedinta.
Persoanele care apeleaza la servicii tind sa fie de varsta mai mare de 50 de ani (peste 50%), cand este de presupus ca au ajuns la o severitate mare a dependentei de alcool.
15.12.2011