Caravană despre consumul abuziv de alcool în campusurile universitare

Alcoolul la volan, de la toleranță la efecte
4 octombrie 2017
ALIAT lansează prima aplicație integral românească pentru controlul consumului propriu de alcool
27 noiembrie 2017

Caravană despre consumul abuziv de alcool în campusurile universitare

Caravana Alcohelp in campusul de la Politehnica, Bucuresti


 

 

Comunicat de presă

 

București, 7 noiembrie 2017. Studenții din centre universitare din țară vor avea ocazia să-și testeze consumul personal de alcool și să afle direct de la specialiști la ce riscuri se expun atunci când consumă prea mult alcool, în cadrul unui eveniment inedit organizat de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor – ALIAT. Astfel, Caravana Alcohelp, axată pe informare și pe prevenția consumului abuziv de alcool, ajunge toamna aceasta în campusuri universitare, după ce a poposit, din 2010, în aproape 150 de localități din România.

În București, Caravana Campusurilor va fi prezentă în principalele centre universitare – Politehnică, Grozăvești și Agronomie.

Caravana Alcohelp in campusul de la Politehnica, Bucuresti

Marți, 7 noiembrie 2017, specialiștii Caravanei Alcohelp vor merge în campusul Universității Politehnica din București, în piațeta din fața rectoratului. Pe parcursul zilei, studenții vor avea ocazia să-și testeze consumul personal de alcool, pe baza Testului AUDIT realizat de Organizația Mondială a Sănătății și utilizat la nivel internațional. Vor putea pune întrebări și vor afla răspunsuri cu privire la ceea ce recomandă specialiștii în materie de consum de alcool: cât e prea mult, de ce e important să se hidrateze, să mănânce înainte de a bea, să nu mixeze băuturile și alte sfaturi utile, dar și cum le poate afecta sănătatea pe termen lung un consum nociv de alcool, care acum poate părea echivalent cu distracția.

Pe 14 noiembrie, Caravana ajunge în Agronomie, campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, la Facultatea de Management, iar pe 21 noiembrie specialiștii vor petrece o zi în zona căminelor din Grozăvești, campusul Universității din București, pentru a le explica studenților de ce este important să fie informați cu privire la riscurile implicate de consumul excesiv de alcool.

În țară, Caravana Campusurilor Alcohelp va fi prezentă , la Iași, pe 8 noiembrie în campusul Universității ”Al. I Cuza”, iar pe 22 noiembrie ajunge și în campusul Universității de Medicină și Farmacie ”GRIGORE T.POPA”.

Startul a fost dat luna trecută în Cluj-Napoca, unde peste 100 de studenți și-au testat consumul personal de alcool în cadrul caravanei organizate pe 18 octombrie în campusul Universității ”Babeș-Bolyai”. Alte centre universitare urmează să se alăture caravanei și vor fi anunțate pe măsură ce vor fi primite confirmările oficiale.

”În cei trei ani în care am mers în Vama Veche cu Cortul de Chill (o acțiune de trei zile, în care turiștii primesc informații despre consumul abuziv de alcool), am observat că există o mare nevoie de informare și consiliere în rândul studenților. Veneau la noi la Cort tineri pentru care facultatea a reprezentat o fugă de acasă, sinonimă cu libertatea totală, și care confundau distracția cu un consum abuziv de alcool. Unii dintre ei erau deja în punctul în care presiunea grupului era prea mare și nu se mai puteau opri din a consuma litri de alcool în fiecare seară, deși au realizat că își fac rău. Astfel de comportamente sunt de evitat, iar o informație potrivită la momentul potrivit poate face diferența între un student care se distrează ”cu cap” și un posibil viitor dependent de alcool. Și așa a luat naștere Caravana Campusurilor”, explică Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT.

În 2010, ALIAT a pus bazele unui proiect de pionierat în domeniul prevenției consumului de alcool în populația generală – Caravana Alcohelp, un eveniment de o zi, desfășurat până acum în aproape 150 de localități la nivel național, cu sprijinul financiar al HEINEKEN România. Inițiativa inedită în România are rolul de a explica populației care sunt riscurile asociate consumului excesiv de alcool, de a aplica testele AUDIT de evaluare a severității consumului personal de alcool și de a interveni în cazuri punctuale.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect Alcohelp, Asociația ALIAT  a lansat, în decembrie 2016, AlcoLine 021.9335 – prima linie de asistență pentru lupta cu dependența de alcool (apel cu tarif normal, de luni până vineri, între orele 10.00 – 17.00), cu scopul de a oferi informații și sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool și pentru apropiații acestora, furnizate de profesioniști și de foști dependenți.

***

Despre Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor (ALIAT)

ALIAT este o organizație non-guvernamentală și non-profit, o asociație de profesioniști în sănătate mintală (psihiatri, psihologi, asistenți sociali), fondată în 1993, care desfășoară activități în domeniul prevenirii și tratamentului problemelor legate de consumul de alcool. În prezent, în ALIAT lucrează peste 20 de specialiști angrenați în diverse proiecte de prevenire și tratament ale abuzului și dependenței de substanțe. 

ALIAT este de asemenea partener al Institutului Național de Sănătate Publică și al Agenției Naționale Antidrog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *