Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (AASM) a fost fondată în ianuarie 2019 pentru a reuni inițiativele și proiectele dedicate exclusiv promovării și sprijinirii sănătății mentale a românilor, păstrând zona de expertiză în adicții acumulată din 1993 de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT). Statutul organizației poate fi consultat aici.
Din 2019, AASM a preluat implementarea proiectului ALCOHELP ( www.alcohelp.ro ) – unul dintre cele mai ample și inovatoare programe de prevenție și tratare a abuzului și a dependenței de alcool din România, un program prin care, din 2009, zeci de mii de români au fost informați și consiliați pe această temă. ALCOHELP cuprinde intervenții online și offline în comunitățile din toată țara:
- platforma online de sprijin alcohelp.ro
- linia telefonică de informare și sprijin AlcoLine 021.9335
- aplicația de mobil Alcohelp App, disponibilă pentru IOs și Android
- 5 centre AlcoInfo în spitale din București (la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon” și la Institutul Clinic Fundeni), Suceava (la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”), Focșani (la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon”) și Brașov (Spitalul Clinic Județean de Urgență)
- Cortul de chill – intervenție de weekend la Vama Veche
- Caravana Alcohelp în localitățile din țară
- Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool – eveniment de o zi, anual, de evaluare a consumului de alcool în rândul românilor, prin chestionarul AUDIT al Organizației Mondiale a Sănătății.
De asemenea, ALIAT pentru Sănătate Mintală și-a stabilit ca prioritate dezvoltarea de programe de informare, educare și prevenire a comportamentelor dăunătoare pentru sănătatea mentală a românilor (inclusiv adicțiile).
În prezent, derulează două proiecte care vizează, pe de o parte, copiii și tinerii (în special adolescenții – proiectul Știu că pot) și, pe de altă parte, angajații români (proiectul Apt de muncă).
Proiectul Apt de muncă www.aptdemunca.ro este un program de asistență a angajaților în problemele legate de consumul abuziv de alcool și alte tulburări adictive. În prezent, acesta este implementat în 3 companii din România, însumând peste 5.000 de angajați.
Serviciile oferite companiilor:
- construirea unei politici interne
- informare și psihoeducație pentru angajați
- training pentru team leaderi în detecție precoce
- evaluare și consiliere individuală de specialitate
- asistență organizațională
- specialist în sănătate dedicat companiei.
Proiectul Știu că pot își propune să implementeze în școlile din țară un program amplu de informare și prevenire a consumului de substanțe psihoactive și a altor comportamente de risc în rândul elevilor.
Acest program se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani și vizează abordarea științifică corectă privind comportamentele de risc ce se pot dezvolta în perioada de preadolescență și adolescență, precum și o dezvoltare psiho-emoțională potrivită în concordanță cu situațiile non-funcționale ce apar în această perioadă. Programul se poate extinde și aplica, la cerere, și la nivelul liceului, prin adaptarea tematicilor abordate.
Programul cuprinde 5 ateliere, pe mai multe tematici, cum ar fi:
- Grupul social
- Comunicarea interpersonală
- Consumul de tutun si droguri (etnobotanice)
- Consumul de alcool
- Sănătatea digitală.