București, 5 iulie 2018. Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor – ALIAT trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate consumului abuziv de substanțe (alcool și droguri) în spațiile recreaționale și la nevoia de a exista măsuri de reducere a acestor riscuri, mai ales în rândul populației tinere. În contextul festivalurilor de muzică din această vară, specialiștii ALIAT oferă și câteva sfaturi în acest sens.
Din ce în ce mai mulți turiști care participă la festivaluri de muzică ajung la spital sau solicită intervenția medicilor de pe Ambulanță din cauza consumului abuziv de substanțe, în special de droguri, multe netestate, dar și pe fondul amestecului de substanțe și al lipsei hidratării corespunzătoare.
Potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța, cu ocazia minivacanței de 1 Mai, în intervalul 27.04.2018 -02.05.2018, perioadă în care la malul mării au avut loc o serie de festivaluri de muzică, la Unitatea Primiri Urgențe au fost înregistrați peste 2.200 de pacienți – 645 cu vârste mai mici de 17 ani, restul adulți. Dintre aceștia, medicii din cadrul UPU-SMURD au considerat necesară testarea toxicologică a 51 persoane, iar 44 dintre acestea au fost testate pozitiv la diferite substanțe. În același interval, la UPU au fost înregistrați 25 pacienți în stare de ebrietate. Din totalul persoanelor care au răspuns pozitiv la testarea toxicologică, 5 au necesitat internare (pentru monitorizare și tratamentul specific stării de sănătate). 3 dintre ei au ajuns în comă, potrivit medicilor. Cifrele reprezintă doar vârful icebergului (adică doar cei care au ajuns la spital, mulți fiind tratați la fața locului). Chiar și așa, în 2018 s-au înregistrat aproape de două ori mai multe cazuri față de 1 Mai anul trecut, când 29 de persoane au fost testate pozitiv, au mai spus reprezentanții spitalului constănțean.
”Dorim să atragem atenția organizatorilor de festivaluri și participanților la acestea asupra riscurilor asociate consumului de substanțe (alcool și droguri). Majoritatea tinerilor nu vor avea probleme, dar este important să învățăm din experiența altor țări unde s-au înregistrat cazuri de deces din cauza unor combinații periculoase de substanțe sau a unor substanțe cu efecte extrem de puternice. ALIAT organizează de mai mulți ani intervenții de Harm Reduction (reducere a riscurilor) în spații recreative. De aceea, am dori să le transmitem organizatorilor de festivaluri că un punct de prim ajutor, deși esențial, nu este de ajuns și că ar fi necesare puncte de contact unde participanții să poată primi apă gratuit, sfaturi în confidențialitate și unde există niște profesioniști în sănătate mintală dispuși să asculte. ALIAT pune la dispoziția celor interesați experiența și expertiza acumulate în proiectul nostru de harm reduction în spații recreaționale, Cortul de Chill, desfașurat în ultimii patru ani la Vama Veche”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT.
ALIAT consideră necesare o serie de măsuri de informare corectă a potențialilor consumatori cu privire la riscurile la care se expun atunci când aleg să consume, în cadrul unei campanii de informare menite să reducă riscurile asociate consumului abuziv de substanțe în astfel de spații recreaționale și să reducă numărul celor care ajung în situații care le pot pune în pericol viața.
Campania conține două seturi de măsuri și sfaturi utile pentru consumatori, organizate sugestiv și clar în cadrul celor două infografice alăturate – un set cu informații privind consumul de alcool și un set cu informații despre riscurile asociate consumului de droguri și cum pot fi diminuate aceste riscuri.
”Studiile și experiența noastră arată că acest tip de informații, de felul celor cuprinse în cele 2 infografice, sunt foarte bine primite de tineri și că nu au efectul de încurajare a consumului, dimpotrivă, aduc clarificări necesare, în contextul în care pe internet și în grupurile de tineri circulă informații periculoase și neconforme cu realitatea cu privire la pericolul real reprezentat de consumul de droguri sau despre abuzul de cantități mari de alcool. Din păcate, realitatea este că, în ciuda avertismentelor, unii tineri vor consuma droguri sau vor bea alcool în cantități care le pun viața sau sănătatea în pericol și este important să acționăm înainte ca lucrurile să degenereze. Considerăm că viața unui tânăr este mult mai importantă decât politica sau sloganurile”, a explicat Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT.
***
Despre Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor (ALIAT)
ALIAT este o organizație non-guvernamentală și non-profit, o asociație de profesioniști în sănătate mintală (psihiatri, psihologi, asistenți sociali), fondată în 1993, care desfășoară activități în domeniul prevenirii și tratamentului problemelor legate de consumul de alcool. În prezent, în ALIAT lucrează peste 20 de specialiști angrenați în diverse proiecte de prevenire și tratament al abuzului și dependenței de substanțe.
ALIAT este de asemenea partener al Institutului Național de Sănătate Publică și al Agenției Naționale Antidrog.
În 2010, ALIAT a pus bazele unui proiect de pionierat în domeniul prevenției consumului abuziv de alcool în populația generală – Caravana Alcohelp, un eveniment de o zi, desfășurat până acum în aproape 150 de localități la nivel național, iar din 2013 a inițiat și primul program de harm reduction în spații recreaționale – Cortul de Chill, organizat din 2015 la Vama Veche, cu rolul de a explica populației care sunt riscurile asociate consumului excesiv de alcool, de a aplica testele AUDIT de evaluare a severității consumului personal de alcool și de a interveni în cazuri punctuale.
De asemenea, în cadrul aceluiași proiect Alcohelp, Asociația ALIAT a lansat, în decembrie 2016, AlcoLine 021.9335 – prima linie de asistență pentru lupta cu dependența de alcool (apel cu tarif normal, de luni până vineri, între orele 10.00 – 17.00), cu scopul de a oferi informații și sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool și pentru apropiații acestora, furnizate de profesioniști și de foști dependenți. Iar în 2017 a lansat și prima aplicație mobilă care te ajută să-ți monitorizezi consumul de alcool și să nu pierzi controlul – Alcohelp App, disponibilă pe IOS și Android.