STIU CA POT
16 martie 2015
RISC MINIM
16 martie 2015

ALCOHELP

PLATFORMĂ ONLINE PENTRU PREVENIREA ŞI TRATAMENTUL ABUZULUI ŞI DEPENDENŢEI DE ALCOOL

Websitul proiectului: www.alcohelp.ro
Finantator: HEINEKEN Romania

AlcoHelp reprezintă un instrument de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, uşor de folosit şi care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează. Astfel, AlcoHelp isi propune:

  • să prevină apariţia în viitor a consumului abuziv de alcool la cei care acum consuma alcool fara a avea probleme
  • să ofere tehnici şi instrumente terapeutice cu ajutorul cărora cei care acum abuzează de alcool să realizeze reducerea consumului de alcool şi a consecinţelor negative asociate
  • să ofere un sprijin direct, prin intermediul e-mail-ului către specialiştii ALIAT şi a forumului de discuţii moderat de specialişti, celor care au probleme legate de consumul de alcool

Ce este AlcoHelp?

AlcoHelp este un program de auto-ajutor destinat persoanelor care au un consum problematic de alcool. Informatiile si exercitiile cuprinse in cele 10 sedinte se bazeaza pe studii si cercetari internationale care au dovedit eficienta unei asemenea tip de interventie. Un program similar a fost dezvoltat si aplicat cu succes in cadrul centrului AlcoHelp, proiect desfasurat intre 2003 si 2007 de catre ALIAT.

AlcoHelp se adreseaza persoanelor cu probleme mici si medii legate de consumul de alcool. Problemele severe (cum ar fi dependenta de alcool) necesita interventii mai puternice (de exemplu, consult psihiatric, psihoterapie).

Pe langa cele 10 sedinte, AlcoHelp mai dispune si de inca 3 elemente importante:

  • Forum-ul utilizatorilor AlcoHelp, unde beneficiarii programului pot intra sa isi descrie experientele, sa ajute pe altii sau sa ceara ei insisi ajutor. Forumul este moderat de un administrator, in asa fel incat mesajele ofensatoare, discriminatorii sau agresive nu vor aparea pe site.
  • Posibilitatea de a trimite un e-mail unui consilier specializat in problemele legate de consumul de alcool: consilierii sunt instruiti sa faca recomandari generale si in conformitate cu etica medicala si psihologica. Va rugam sa folositi aceasta optiune in cazuri intemeiate si doar pentru a vi se raspunde la intrebari punctuale. Aceasta optiune nu inseamna accesul la psihoterapie prin internet!
  • E-mail-uri de motivare: din ziua in care v-ati inscris in programul AlcoHelp, veti primi pe adresa de mail pe care ati furnizat-o la inscriere e-mail-uri care au fost create sa va dea forta de a continua pe drumul uneori dificil al schimbarii.

AlcoHelp este realizat in intregime de specialistii ALIAT pe baza experientei acestora in tratarea tulburarilor legate de consumul de alcool si a literaturii internationale de specialitate

AlcoHelp a fost creat si implementat cu sprijinul transparent si neconditionat al Heineken Romania. Specialistii ALIAT isi asuma in totalitate si garanteaza probitatea stiintifica a proiectului AlcoHelp.

Fotografii Proiect – ALCOHELP

Comments are closed.