Schimbul de seringi
6 mai 2010
Comunicat de presa – RHRN
28 iunie 2010

AlcoHelp pleaca la drum

AlcoHelp pleaca la drum: 30 Iunie – Targoviste, 24, 25 Iulie – Vama Veche, Mamaia, 28,29 August – Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc, 4 Septembrie – Iasi, 5 Septembrie – Vaslui, 18,19 Septembrie – Timisoara, Arad si 25,26 Septembrie – Ploiesti, Bucuresti

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), principala organizaţie non-guvernamentală din România care oferă servicii în domeniul adicţiilor, începe, miercuri, 30 iunie, Caravana Alcohelp în 11 oraşe din ţară. Lansat în noiembrie 2009 de către ALIAT, www.alcohelp.ro este primul centru on-line de consiliere şi intervenţie de tip e-health adresat persoanelor cu un consum problematic de alcool.

Conceput de specialişti în sănătate mintală şi de experţi în ameliorarea şi tratamentul problemelor cauzate de consumul abuziv de alcool, www.alcohelp.ro reprezintă un instrument gratuit de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate, uşor de folosit, care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează.

În prezent, la 8 luni de la lansarea www.alcohelp.ro, platforma numără aproximativ 900 de utilizatori care participa activ la sedinte şi este vizitată de peste 3.000 de utilizatori pe lună.

‘Caravana Alcohelp’ reprezintă cea de-a doua etapă din cadrul programului dezvoltat de către ALIAT şi susţinut de compania Heineken România pe tema consumului problematic de alcool. Prin acţiuni organizate în mijlocul comunităţii, aceasta vizează creşterea gradului de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte caracterul problematic al consumului abuziv de alcool, precum şi creşterea gradului de accesibilitate a intervenţiilor în domeniul prevenirii şi tratamentului consumului problematic de alcool.

Rezultatele înregistrate până în prezent de platforma www.alcohelp.ro ne confirmă faptul că am răspuns unei nevoi reale a populaţiei din România, creând un program care oferă anonimitate, confidenţialitate şi consiliere în ceea ce priveşte consumul problematic de alcool şi mai ales în ceea ce priveşte prevenţia acestuia. Astfel, Caravana Alcohelp reprezintă extensia off-line a platformei www.alcohelp.ro, prin care ne propunem să inversăm rolurile şi să mergem noi către cei care ar putea avea nevoie de ajutorul nostru. Prin prezenţa în 11 oraşe importante din ţară dorim să ne asigurăm că informaţiile relevante despre consumul problematic de alcool şi despre ajutorul oferit de platforma on-line www.alcohelp.ro ajung de la specialiştii noştri în probleme de adicţii direct la potenţialii beneficiari ai programului.

Caravana Alcohelp presupune prezenţa unei echipe de specialişti în adicţii şi voluntari ai ALIAT în 11 oraşe importante din România, inclusiv pe litoral – Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Iaşi, Vaslui, Arad, Vama Veche, Mamaia. În fiecare oraş vor fi instalate corturi, iar voluntarii ALIAT vor împărţi materiale informative despre platforma www.alcohelp.ro, vor oferi consiliere celor interesaţi şi vor pune la dispoziţia vizitatorilor un chestionar audit prin care aceştia îşi pot determina gradul de periculozitate al consumului de alcool.

Estimam numarul de beneficiari ai proiectului alcohelp.ro la aproximativ un milion de persoane din mediul urban, cu acces la internet. Aceştia se împart în trei categorii: o primă categorie direct vizată o constituie persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativă, o altă categorie sunt cei pentru care beneficiul este de prevenţie, în special în rândul adolescenţilor, precum şi o a treia categorie de persoane cu vârste de peste 44 de ani pentru care platforma va funcţiona ca o poartă de acces în sistemul specializat de îngrijiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*