COMUNICAT DE PRESĂ Final de proiect REZIDENT

COMUNICAT DE PRESĂ Rezultate și concluzii la finalul proiectului SESOPAD
27 noiembrie 2015
#independentiimpreuna2017: Doneaza 2% pentru a sprijini tratamentul persoanelor dependente
8 aprilie 2016

COMUNICAT DE PRESĂ Final de proiect REZIDENT

Sigle_ok_text_braila

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 14 decembrie 2015

FINAL DE PROIECT REZIDENT : Prima rețea de clinici ALIAT confirmă nevoia de servicii integrate pentru persoanele cu dependență de substanțe

Rezidența- veriga puternică pentru controlul abstinențelor

Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) a anunțat astazi finalul proiectului cu finanțare europeană “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe” – REZIDENT, prin care a fost creată prima rețea de clinici pentru tratamentul integrat al dependențelor sub umbrela economiei sociale.

În cadrul unei conferințe de închidere a proiectului, echipa ALIAT a prezentat Proiectul Rezident și Rețeaua de clinici, care, în accepțiunea specialiștilor și a clienților ALIAT, reprezintă o întâlnire de succes între inovație și economia socială.

Cei prezenți la întâlnire au aflat detalii despre cum a fost atins obiectivul principal al proiectului. Au fost prezentate rezultatele înregistrate de echipa ALIAT și modalitățile de promovare a proiectului, a beneficiilor economiei sociale, precum și a serviciilor celor șase clinici și centre deschise în cadrul proiectului sub forma unor structuri de economie socială în: județul Brașov – 1 clinică în comuna Cristian, în județul Suceava – 1 clinică în municipiul Suceava și un centru rezidențial în localitatea Dorna Arini, în municipiul Constanța – 1 clinică și în regiunea București Ilfov – 1 clinică în București și 1 centru în Ilfov.

Conform declarațiilor managerilor Clinicilor ALIAT, serviciile oferite de echipele multidisciplinare care lucrează în cadrul clinicilor, formate din psihoterapeuți, psiohopedagogi, asistenți sociali, relația cu pacientul bazată pe colaborare, precum și comunicarea directă și constantă cu persoanele co–dependente – au fost abordările care au făcut ca aceste clinici să funcționeze și să înregistreze o creștere a numărului de solicitări de consultații pentru persoanele cu diferite dependențe: alcoolism, dependența de jocuri de noroc, dependența de droguri, etnobotanice, tulburări alimentare. Un element inovativ care a contribuit la susținerea eficientă a planului terapeutic a fost reprezentat de existența centrelor rezidențiale deschise în cadrul rețelei ALIAT. Rezidenta durează intre 7 și 10 zile și se adresează unui grup de maxim șase persoane. Se lucrează cu o echipă mixtă, multidisciplinară, rolul asistentului medical și al terapeutului sportiv fiind extrem de important, alături de implicarea psihoterapeutului.

Cifrele înregistrate la final de proiect sunt satisfăcătoare și îi determină pe managerii Clinicilor ALIAT să continue demersurile pentru a ajuta tot mai mulți dependenți să aibă parte de tratament specializat.

Componența socială a stat, de asemenea, la baza atingerii obiectivului proiectului. Astfel, 39 de persoane au fost angajate în cele șase structuri de economie socială. Dintre acestea, 35 aparțin grupurilor vulnerabile. De asemenea, 169 de persoane care fac parte din grupurile vulnerabile au urmat cursuri de formare profesională – antreprenoriat social, TIC, baby sitter sau îngrijitori vârstnici la dimiciliu.

Acest proiect a confirmat că este nevoie de servicii integrate de tratament și că rețeaua de clinici ar trebui să se extindă chiar și în alte regiuni ale țării. Datorită Fondului Social European, organizația noastră a creat locuri de muncă prin deschiderea acestor clinici și centre, arătând că economia socială poate crea povești de succes și în România.”, a mărturisit Bogdan Glodeanu, director executiv ALIAT.

Proiectul “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe” este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de Intervenție 6.1 și este implementat în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU). Informații despre proiectele POSDRU puteți găsi accesând site-ul www.fonduri-ue.ro.

Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să consultați site-ul www. Aliat-ong.ro

PERSOANA DE CONTACT:

Oana Crăciun, responsabil comunicare

oana.craciun@aliatong,ro

Despre economia socială

Considerată, la nivel european, unul dintre principalele motoare ale relansării economice, economia sociala este un model economic aflat la intersecția dintre sectorul public și cel privat care are în interior structuri de economie socială si care se bazează pe 4 principii fundamentale:

  • independența față de instituțiile publice
  • primează persoana, nu obținerea banilor,
  • câștiguri în funcție de cât a muncit persoana,
  • este promovată solidaritatea, intern și în comunitate

În cazul unei intreprinderi sociale, recrutarea se face după metode clasice, cu mențiunea că sunt căutate calități suplimentare ale angajaților. Angajarea se face urmărind criterii care nu au legătură cu experiența profesională, ci cu dorința de a contribui. Diferențele salariale nu sunt mari, iar investițiile în formarea personalului sunt finanțate din banii intreprinderii sociale. În plus, profitul se întoarce și este folosit în intreprindere.

Despre ALIATAlianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor

Fondată în 1993, ALIAT este o asociație de profesioniști în sănătate mintală, fiind una dintre primele organizații profesionale care activează în domeniul adicțiilor din România. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se află în situația de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfășoară activități în domeniul prevenirii și tratamentului problemelor legate de consumul de substanțe (alcool și droguri).

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!

Axa prioritară nr. 6 “Promovarea incluziunii sociale”

Domeniul major de intervenţie 6.1. Dezvoltarea economiei sociale

Titlul proiectului:“Întreprinderi sociale pentru îngrijiri integrate în domeniul dependenţelor de substanţe”

Număr de identificare proiect: POSDRU/168/6.1/S/144789

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *